חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

קלינאי תקשורת לילדים

אם ילדכם מתקשה לקרוא או לאיית, אם הוא מפגין קשיים בדיבור ובהפקת צלילים, קרוב לוודאי שטיפול על ידי קלינאי תקשורת מוסמך ומיומן יוכל לעזור לו. 

קלינאית תקשורת מטפלים בקשיי דיבור שונים ועוזרים גם לילדים שסובלים מסוגיות רבות אחרות, הקשורות לבעיות בשפה המדוברת והכתובה, כגון, דיסלקציה, דיספרקסיה (dyspraxia) או להפרעות הקשורות לעיבוד הנשמע. 

מהם תחומי הטיפול של קלינאי או קלינאית תקשורת לילדים?

קלינאי תקשורת מאבחנים את סוג בעיית הדיבור שיש לילד או למבוגר. הם בודקים מה גורם להפרעה הספציפית שמציג המטופל, ובהתאם לאבחון זה מחליטים על הטיפול הטוב ביותר עבורו. קלינאי תקשורת עוזרים למטופלים לבנות מיומנויות, באמצעות עבודה יחידנית או קבוצתית.

מי צריך קלינאי תקשורת לילדים?

קלינאי תקשורת לילדים או מבוגרים יכול לסייע לילדים הסובלים מבעיות כגון:

 

ממצאי האבחון משמשים לבניית תכנית ההתערבות הטיפולית או הלימודית, המתאימה ביותר למטופל הספציפי.

אבחון קלינאית תקשורת – מהם האבחונים המועברים על ידי קלינאי תקשורת?

תהליך האבחון על ידי קלינאית תקשורת לילדים מתבצע לאורך 3-1 מפגשים, תלוי בגיל, ברמת שיתוף הפעולה ובסוג הבעיה של המטופל. תהליך האבחון כולל מספר שלבים:

  • מילוי שאלון על ידי ההורים – העוסק במידע על הילד (התפתחות, קשיים, תפקוד, אבחון או טיפול בעבר והציפיות מהטיפול).
  • מפגש אחד או שניים להערכת תפקוד הילד (תוך שימוש בתצפיות ובכלי אבחון סטנדרטיים, כמו אבחון פסיכו דידקטי), שבסיומו תתקיים שיחה עם ההורים לתשאול נוסף ולתאום ציפיות.
  • העברת ממצאי האבחון וההמלצות להורים (למשל, המלצה לטיפול, לתרגול בבית או הפניה לגורמים טיפוליים אחרים).

 

 מהם תחומי הטיפול של קלינאי או קלינאית תקשורת לילדים?

קלינאי\קלינאית תקשורת מאבחנים את סוג בעיית הדיבור שיש לילד או למבוגר. הם בודקים מה גורם להפרעה הספציפית שמציג המטופל, ובהתאם לאבחון זה מחליטים על הטיפול הטוב ביותר עבורו. קלינאי תקשורת עוזרים למטופלים לבנות מיומנויות, באמצעות עבודה יחידנית או קבוצתית.

 

רוצים להתייעץ עם קלינאי/ת תקשורת מהאיזור שלכם? השאירו פרטים לחזרה:

איזה טיפולים ניתן לקבל באמצעות קלינאית תקשורת לילדים?

קלינאי תקשורת משתמשים באסטרטגיות המותאמות לאתגר הספציפי שמאפיין את המטופל. סוגי טיפולים אלה עשויים לכלול:

טיפול בדיבור 

במקרים של הפרעות שפה, פעילויות לטיפול בדיבור יכולות לבנות את מיומנויות הדיבור של המטופל במגוון דרכים, כולל מודלינג ומתן משוב לילד. המטפל עשוי להשתמש בטיפול המבוסס על משחק, תוך שימוש בתמונות ובספרים, והטיפול עשוי לכלול גם תרגילי שפה, על מנת שהילד יתרגל את מיומנויות הדיבור התקין.

 

טיפול בבעיית ארטיקולציה 

במקרה של בעיית ארטיקולציה (הגיית העיצורים וחיתוכם), המטפל ידגים את הצלילים שהילד מתקשה לבטא. למשל, ידגים כיצד להניע את הלשון בפה (כמו במקרים של דחיקת לשון), על מנת להפיק נכון את הצליל הספציפי.

 

טיפול בבעיות אכילה ובליעה

המטפל ילמד את הילד תרגילים שיסייעו לו לחזק את שרירי הפה. תרגילים אלה עשויים לכלול: 

  • עיסוי פנים ותרגילי לשון, שפתיים ולסתות.
  • שימוש במרקמי מזון שונים כדי לעודד את מודעות הילד לתנועה במהלך האכילה והבליעה.

מי צריך קלינאית תקשורת לילדים?

קלינאי תקשורת יכול לעזור לילדים אשר צריכים ורוצים: 

באילו מקרים יכולה קלינאית תקשורת לעזור?

טיפולים על ידי קלינאי תקשורת מועילים במיוחד כאשר הילדים מתחילים בטיפול בשלב מוקדם של החיים. אחד המחקרים הראה כי 70% מילדי הגן, שסבלו מבעיות שפה ועברו טיפול על ידי קלינאי תקשורת, הפגינו שיפור במיומנויות השפה שלהם.

טיפול בדיבור יכול לעזור לילדים הסובלים מבעיות קריאה כמו דיסלקציה. הטיפול יסייע להם לשמוע ולהבחין בין צלילים ספציפיים המרכיבים את המילים השונות. טיפול זה יוכל לשפר את כישורי הבנת הנקרא ולעודד את הילדים לקרוא. קלינאי התקשורת יכול לעזור גם במקרים של צרידות, גמגום, הפרעת קשב וריכוז או אוטיזם

הפרעת קשב וריכוז בכיתה

טיפול בצרידות

לעתים צרידות היא תופעה זמנית, אולי עקב צעקות ממושכות, או זיהום נגיפי. במקרים אחרים, הצרידות היא כרונית וזקוקה לתשומת לב של קלינאי תקשורת, מנוסה בטיפול בהפרעות קוליות.

העצה הראשונית לשמירה על הקול היא לתת לו מנוחה. כלומר, אם הקול שלכם צרוד, פשוט צמצמו את השימוש במיתרי הקול. אצל מבוגרים זה די פשוט, אלא אם כן העבודה שלהם מצריכה שימוש אינטנסיבי בדיבור. אבל אצל ילדים, יש צורך להשתמש בתגמולים כדי שיצליחו להמעיט את השימוש בקול שלהם.

מה מקומו של קלינאי התקשורת במקרה של צרידות?

לדוגמה, לאחר שאבחון רפואי מוצא שהילד הצרוד לא סובל משום בעיה פיזית במיתרי הקול, קלינאי התקשורת יבדוק את מצב שרירי הצוואר. אם הם נתונים תחת מתח רב מדי, הפחתת המתח בשרירים אלה ומתן מנוחה לקול, יוכלו להעלים את הצרידות.  

טיפול בגמגום

קרוב לוודאי שבני נוער ומבוגרים שגמגמו בעבר, ביקרו לפחות פעם אחת אצל קלינאי תקשורת כדי לטפל בגמגום. אבל אם ילד עם גמגום כבר טופל בעבר והוא ממשיך לגמגם, זה לא אומר שאי אפשר לשקול זאת שוב. מקובל שהגמגום משתנה לאורך זמן, או שהרגשות והגישות ביחס לדיבור משתנים ככול שהאדם צובר חוויות חדשות.

אנשים רבים מטילים ספק אם טיפול בגמגום יכול לעזור להם. הם עשויים לא להאמין בכך, כי טיפול שעברו לפני שנים, לא הצליח להעלים את הפרעת הדיבור שלהם. אם גמגמתם כל החיים, זה נשמע לכם לא סביר שהגמגום אי פעם ייעלם לחלוטין. 

יחד עם זאת, קלינאי תקשורת מיומן שבקיא בטיפול בגמגום, יכול כמעט תמיד לעזור למבוגרים ובני נוער מגמגמים לבצע שינויים חיוביים בכישורי התקשורת שלהם.

כשאתם עובדים עם קלינאי תקשורת, קרוב לוודאי שתקבעו לא רק את היעדים אלא גם את הקריטריונים שלכם להצלחה. היכולת ליישם תקשורת יעילה ולחיות בהצלחה עם הגמגום, צריכים להיות בין הקריטריונים החשובים יותר.

יעדים לטיפול בגמגום 

טיפול בגמגום עבור בני נוער ומבוגרים פירושו בדרך כלל שינוי אורח הדיבור שהיה שגור בפיהם במשך שנים רבות. ושינוי הרגשות והגישה שלהם לגבי דיבור ותקשורת בכלל. כתוצאה מכך, משך הטיפול וסוג הטיפול עשויים להשתנות מאוד, תלוי במטרות הטיפול.

יעדי הטיפול עשויים לכלול:

עבודה משותפת עם קלינאי תקשורת הבקיא בגמגום, תעזור לזהות את המטרות האישיות שלכם.

טיפול בהפרעת קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז היא ליקוי למידה המאופיין בקושי להקדיש תשומת לב, בתגובות אימפולסיביות ובהיפראקטיביות. ילדים ומבוגרים אלה עשויים להתמקד יתר על המידה בדברים כמו:

טיפול קלינאית תקשורת בהפרעת קשב וריכוז

היכולת לשים לב, לעבד וללמוד מידע חדש, הופכים לאתגריים ביותר עבור ילדים שעברו אבחון קשב וריכוז.

בנוסף, ילדים אלה נאבקים בוויסות עצמי ורגשי. ההפרעה מציבה בפניהם אתגרים התנהגותיים ומשפיעה לרעה על החוויות החברתיות שלהם. כל אלה, בנוסף לתנועה ולהתנדנדויות הבלתי פוסקות שחלק מאנשים עם הפרעת קשב וריכוז חווים. התנהגות זו עלולה להפריע לאחרים, ולהציג אותם כחסרי מיומנויות חברתיות.

אבחון להפרעת קשב וריכוז

לקלינאית תקשורת יש את הכישורים הדרושים כדי לקחת חלק פעיל הן בשלבי האבחון והן בהליך הטיפולי של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. רבות מההתנהגויות המגדירות הפרעות קשב וריכוז קשורות ישירות לתקשורת. 

הקשר החזק בין הפרעות שפה להפרעות קשב וריכוז, מצביע על האפשרות שקיים מקור משותף לשתי ההפרעות הללו (אולי בגלל טמפרמנט ואולי בגלל נוירולוגיה מסוימת), והוא קשור לחסרים בוויסות ההתנהגות. 

קלינאי התקשורת יכול להיות משאב חשוב הן למורה והן להורים, בכך שהוא יכול לעזור להבין את ההתנהגויות שמציגים ילדים עם הפרעת קב וריכוז. כאשר האימפולסיביות המשבשת כל כך את ההתנהגות בכיתה, קשורה ישירות לחוסר היכולת לעכב את תגובותיהם.

חיוני מאוד לסייע לילדים עם הפרעות קשב וריכוז לפתח הערכה עצמית חיובית, מיומנויות חברתיות יעילות ומיומנויות שפה טובות, שבסופו של דבר ישפיעו לטובה על תפקודם בכול ההיבטים ובכל מערכות היחסים שלהם עם הסביבה. קלינאי תקשורת יכול לקחת תפקיד מנהיגותי בתהליך זה. 

קלינאי תקשורת יכול להעריך את כישורי התקשורת של המטופל ולאחר ביצוע מספר הערכות לאבחון הפרעת קשב וריכוז, לפתח עבורו תכנית טיפול אינדיבידואלית ולספק לו טיפול שיסייע לו ביצירת תקשורת חברתית והצלחה בלימודים.

 

טיפול באוטיזם

אוטיזם מאופיין במגבלות התפתחויות המופיעות לרוב לפני גיל 3. אוטיזם הוא חלק מקבוצה של הפרעות נוירולוגיות שמתבטאות גם בתקשורת לקויה, בפגיעה באינטראקציה החברתית ובמיומנויות הקוגניטיביות. 

ההפרעות מאובחנות על פני ספקטרום אוטיסטי, ועלולות להיות קשורות למגוון רחב של תכונות. סוגי אוטיזם אלה כוללים:

אבחון אוטיזם על ידי קלינאי תקשורת

אבחון לאוטיזם וטיפול באוטיזם על ידי קלינאי תקשורת, מתייחס: 

מסיבות אלה, קלינאי תקשורת שלוקחים חלק בטיפול באוטיזם, יכולים לטפל במגוון רחב של בעיות תקשורת שמאפיינות את האוטיזם.

תוצאות צפויות מטיפול בדיבור על ידי קלינאית תקשורת

קלינאי או קלינאית תקשורת עשויים לעבוד עם הילד שלכם חודשים ארוכים. זה תלוי בצרכים הספציפיים של כל מטופל. סביר להניח שעם הזמן תראו שיפור בבעיות המאפיינות את הדיבור של הילד שלכם. יחד עם זאת, חשוב לזכור שהטיפול כשלעצמו לא יכול ״לרפא״ את הילד שלכם. בעיית הדיבור הבסיסית, עדיין תהיה שם.

למעשה, המטפל אמור לתת להורים ולילד אסטרטגיות להתמודדות עם מכשולים בצורה היעילה ביותר. סביר להניח שהיא תצייד אתכם בתרגילים להתאמן בבית כדי לחזק את הכישורים שהילד ילמד במהלך הטיפול. הילדים המתקדמים ביותר נוטים להיות אלה שמבוגרים מתערבים בטיפול שלהם.

חשוב שקלינאי התקשורת והילד שאמור לעבור טיפול בדיבור, יתאימו זה לזה. חשוב שקלינאי התקשורת יהיה בעל ניסיון בעבודה עם ילדים שמתמודדים עם הבעיה שאיתה מתמודד הילד שלכם. 

 

כמה עולה קלינאי תקשורת?

המחיר המינימלי לפגישה הוא 200 שקלים ואורך בין 50-40 דקות.

אולי יעניין אותך גם?

לימודי קלינאות תקשורת

לימודי קלינאות תקשורת

רוצה ללמוד קלינאות תקשורת? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע בוגרים מספרים "התלבטתי בין תחומים שונים כמו ריפוי בעיסוק, לימודי חיונך ועוד, באתר

קראו עוד »

אבחון לאוטיזם

אבחון לאוטיזם אבחון מוקדם לאוטיזם יכול ליצור הבדל משמעותי בחייהם של ילדים עם הפרעה על קשת האוטיזם ושל בני המשפחה שלהם. אבל לא תמיד קל

קראו עוד »
קלינאי תקשורת

קלינאי תקשורת לילדים

קלינאי תקשורת לילדים אם ילדכם מתקשה לקרוא או לאיית, אם הוא מפגין קשיים בדיבור ובהפקת צלילים, קרוב לוודאי שטיפול על ידי קלינאי תקשורת מוסמך ומיומן

קראו עוד »

מעוניינים בשיחת ייעוץ מקלינאי/ת תקשורת מומלץ באיזור שלכם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם:

דילוג לתוכן